Mérges gombák, gombamérgezések

Régi, szakállas vicc: a bácsikát már több alkalommal szállítják gombamérgezés miatt a mérgezési osztályra. Miután ismét kimossák a gyomrát, az orvos felteszi neki a kérdést: Bácsi kérem, hiszen tudja, hogy ez a gomba mérges gomba, miért eszi meg mégis ? Haj, édes fiam, mit csináljak, ha szeretem... Mint minden viccnek, ennek is van valóságtartalma.

A mérges gombák többségének fogyasztása enyhébb, súlyosabb tüneteket okozhat, átmeneti vagy maradandó szervkárosodás ( máj, vese, stb.) alakulhat ki, de a halálos szövődmény ritka. Viszont van egy gomba, mely a halálos gombamérgezések 90%-át okozza, ez pedig a gyilkos galóca (Amanita phalloides). A mai napig a fülemben cseng annak az idős erdésznek a hangja, aki első gombagyűjtő utamon társam volt: „a fehér lemezű, galléros, bocskoros gombát ne szedd föl, mert az a gyilkos galóca".

Nem célom, hogy bárkit is elriasszak a gombagyűjtés igen kellemes élményétől, netán az ehető gombával készült gombás ételek fogyasztásától. Az viszont célom, hogy felhívjam a figyelmet azokra a gombafajokra, melyek mérgezést okozhatnak. A gombamérgezéstől való félelem azonban nagyrészt indokolatlan, hiszen néhány alapvető szabály betartásával és a gombák jobb megismerésével a gombamérgezés biztosan elkerülhető. A nagygomba fajoknak mindössze kb. három százaléka mérgező. Aki gombát akar gyűjteni lakóhelye környékén, vagy a kirándulóhelyein nem csak az ott fellelhető ehető gombákat kell megismernie, hanem az azokkal összetéveszthető mérgezést okozó fajokat is. A mérgezési tüneteket tekintve hét csoportba sorolhatók a mérgezést okozó gombafajok.
1. Amatoxin típusú mérgezés.
Ide tartozó gombák a gyilkos galóca és két fehér társa a fehér galóca és a kúpos galóca. A gyilkos galócát mindenkinek ismernie kell, még annak is, aki gombagyűjtéssel nem foglalkozik. Legfontosabb jellemzőjük a tönk alján lévő bocskor; a száron lefelé lógó gallér és sűrűn álló-, a kalap széle felé szélesebb hófehér lemezek. Méreganyaguk az amatoxin, mely hőstabil vegyület, a főzés során nem bomlik el. A mérgezés tünetei a gomba elfogyasztása után 8-24 órás lappangási idő elteltével jelennek meg. Veszélyességére jellemző, hogy halálos mérgezést tud okozni a gombának akár egy kis darabja is az igen nagy méreganyag tartalma miatt. Hasi görcsök, csillapíthatatlan hányás, véres-nyákos hasmenés jelentkezik. Ezt a kialakuló máj -, veseelégtelenség követi. Intenzív kezelés ellenére a halálozás manapság is 20-30%-os. Leggyakrabban az ehető csiperkékkel, pereszkékkel és a galambgombákkal keverik össze. Aki csak a kalapszín és a gomba nagysága szerint gyűjti a gombákat, állandó veszélyben van. A kezelés elsősorban az elvesztett folyadék pótlása. A gyomormosás, hánytatás a tünetek megjelenésekor már rendszerint elkésett dolog. Egyéb kezeléssel is lehet próbálkozni (thioctsav, penicillin, corticosteroidok, stb.), de rendszerint ez is hatástalan.
2. Gyromitrin típusú mérgezés.
Ebbe a csoportba tartozó fajok a redős és valódi papsapka gomba. Kalapja nagyjából gömbölyded alakú, agyvelőre emlékeztető, ráncos, benne több kisebb üreg van kanyargós válaszfalakkal. Egyesek az igen finom, ehető kucsmagombával keverik össze. Vidékenként változó a méreganyag tartalma. Ezért van az, hogy egyes országokban rendszeresen fogyasztják. Hazánkban a fogyasztása mérgezést okoz. A tünetek a következők: hányinger, hányás (csillapítható), hasmenés. A mérgezés második szakasza májkárosodást, sárgaságot eredményez. Halálozás igen ritka. A kezelés infúzió, B6 vitamin adásából áll.
3. Muscarin típusú mérgezés.
A susulykák és a tölcsérgombák okozzák ezt a mérgezést. A susulykák kis-középtermetű, törékeny gombák, kalapjuk csúcsos, gyakran sugarasan selymes-szálas-rostos, erősen bordás, a szélein behasadozó. A tölcsérgombák jellegzetessége, hogy a kalapjuk középen erősen bemélyedő, tölcséres formát ölt. A susulykák összetéveszthetők például a mezei szegfűgombával, pereszkével, erdei csiperkével. Felületes szemlélő a parlagi tölcsérgombát a szegfűgombával keverheti össze. Fogyasztásukat követően röviddel hányás, hasmenés, izzadás, lelassult szívverés, alacsony vérnyomás, fokozott nyáltermelődés, könnyedzés, nehézlégzés panaszok jelennek meg. A mérgezett beteg pupillája jellegzetesen szűk. A tünetek megszűntéig az infúzió mellett atropint kell adni.
4. Antikolinerg típusú mérgezés.
Ezt a mérgezéstípust jellegzetesen a légyölő galóca és a párducgalóca okozzák. A légyölő galóca a gyermekmesék jellegzetes alakja. Szép piros kalapja van fehér pettyekkel. A párducgalóca kalapja barna, szintén fehér pettyekkel tűzdelt. Jellegzetes gombák, de felületesen szemlélve összetéveszthetők esetleg az őzlábgomba, csiperke, galambgomba egyes példányaival. Ezek a gombák fogyasztásuk után 1-2 órával izgatottságot, tudatzavart, remegést, izomrángást okoznak. A beteg bőre kipirult, pupillái igen tágak. A panaszok physostigmin adásával csökkenthetők.
5. Gyomor-, bélrendszeri panaszt okozó mérgezés.
Többféle mérges gomba faj sorolható ide. Például egyes tinóruk, kénvirággomba, világító tölcsérgomba, egyes galambgombák és korallgombák. Alakjuk igen változó. Számos hasonló alakú, de színben és egyéb tulajdonságban eltérő ehető gombafajjal lehet összetéveszteni Fogyasztásukat követően rövid időn belül hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik. A kezelés folyadékpótlásból, hányáscsillapítók adásából áll.
6. Disulfiram típusú mérgezés.
Jellegzetes, ide sorolható gomba a ráncos tintagomba, gyapjas tintagomba, melyek kalapja kezdetben tojás alakú, majd kúposan szétterülő, ráncos ill. gyapjas felületű. Az idősebb példányok barnás-feketés tintaszerű anyaggá folyósodnak el. A fiatal, fehér húsú példányok fogyaszthatók, de napokig disulfiram-szerű alkohol érzékenység állhat fenn. A mérgezést a gombával együtt, vagy azt követően fogyasztott alkohol váltja ki. Kipirulás, vérnyomásesés, hányinger, hányás jelentkezik. Az alkohol fogyasztása kerülendő. Mérgezés esetén folyadékpótlás, fektetés jöhet szóba.
7. Hallucinogén típusú mérgezés.
Ide tartoznak az un. porhanyósgomba, vagy más néven trágyagomba fajok. Fogyasztásuk után röviddel (15-30 perc) élénk látási hallucináció, pupilla tágulat, hányinger, hányás jelentkezik. Méreganyaguk a psilocybin, mely a tünetekért felelős. Csendes körülmény biztosítása, nyugtatók alkalmazása jöhet szóba.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?