A gomba nem csak az erdőben fordul elő

Az erdőjáró emberek megfigyelhetik, hogy az avarban változó gyakorisággal bukkanhatnak gombára. A gombagyűjtők jól tudják az erdő mely területén lelhetik meg kedvenc csemegéjüket. A titkot féltve őrzik, csak a legjobb barátoknak, ismerősöknek árulják esetleg el. Három környezeti tényező együttes jelenléte szükségeltetik a gombák megjelenéséhez.

Ezek a következők: nedvesség, meleg, sötétség. Az erdei avarban ezek a feltételek gyakran teljesülnek. Hasonló viszonyok alakulhatnak ki az emberi kültakarón, a bőrön is. A megkésett tavasz meghozta a meleget, így gyakoribbá válnak a gombás bőrbetegségek. A meleg, nyirkosság, sötétség hármasa egyébként is adott egyes testtájakon. Ilyen területek a cipővel fedett láb, testhajlatok, a test összefekvő bőrterületei, hajas fejbőr.
Bizonyos foglalkozások, tevékenységek (pl. sport), egyes betegségek egyéb bőrterületen is előidézhetnek gombás bőrelváltozásokat. Ennek oka a nagyfokú izzadás, a nedves környezet.
P. L. olvasónk kérdései bőrgombásodásra irányulnak:

P. L.: Mely gombák okoznak bőrbetegséget ?
A felületes gombás bőrfertőzéseket számos fonalas és sarjadzó gomba okozhatja. A gomba fajtájától függ, hogy mely testtájon jelenik meg és milyen tüneteket okoz.

P. L.: Milyen gombás bőrbetegségek vannak?
A betegség megjelenésének helye és a fertőzés jellemző tulajdonságai szerint csoportosíthatjuk a gombás bőrbetegségeket.
Így megkülönböztetünk a hajas fejbőrt érintő-, a törzsre terjedő, a bőr hajlataiban-, az ujjak között-, tenyéren-talpon megjelenő, a köröm elváltozását okozó gombás betegségeket.

P. L.: Kérem részletezze, melyek a tünetek:
A hajas fejbőrön finom korpázó hámlás, a fejbőr szürkés-fehér színű, a haj foltokban ritkul, a hajszálak fényevesztettek, töredeznek. Ez a közismert korpás haj.
A törzsön két jellegzetes megjelenést tudok kiemelni. A tünetek a fertőzést okozó gomba fajtájától függnek.
Első esetben különböző átmérőjű kerek rózsaszínű foltok a háton és a mellkason, melyek igen finom hámlást mutatnak. Tulajdonképpen a beteg saját magától fertőződik, mert a korpás fejbőrről aláhulló korpa a törzs bőrén megtapadva átadja a fertőzést. Napozás során ezek a területek nem barnulnak le, fehér foltok maradnak vissza. A másik esetben elsősorban a ruhával nem fedett bőrterületeken gyűrű alakú, középen gyógyuló, hámló széllel terjedő elváltozásokat láthatunk. Ez a bőrgombásodás fertőzött állattól (pl. macska) kapható. Ha a fertőzés a hajas fejbőrre vagy a körmökre átterjed, a gyógyítása nehezebbé válik. Sportolókon, kövéreken, erősen izzadó egyéneken a bőr hajlataiban vörössé válik a bőr, viszket, sok esetben fájdalmas. A leggyakoribb előfordulási területek: lábujjak között, lágyék, hónalj, farpofák, mell alatt, elhízottakon a hasfal összefekvő redői. A tenyéren, talpon mélyen ülő hólyagocskák, hámlás, berepedezés, felázás formában jelenik meg a gombás fertőzés, melyet viszketés, égés, szúró fájdalom kísér. A köröm gombásodása két fajta lehet a fertőzés típusától függően:
a körömágy felől a fonalas gombák terjedhetnek a körömre, a körömlemez szabad széle felöl pedig a sarjadzó és penészgombák betegíthetik meg a körmöket. A gombás köröm megvastagszik, alapjától felemelkedik, fénytelenné, egyenetlenné, szürkés-sárga színűvé válik, majd töredezni kezd.

P. L.: Milyen gyakori a bőrgombásodás?
Sajnos hazánkban is népbetegségnek számít. Egyesek szerint a lakosság 80 %- a valamilyen gombás bőrbetegségben szenved. A leggyakoribb formáját a lábgombásodást a közös fürdők, zuhanyozók fa lábrácsai, padozata, szőnyegei terjesztik. A nagyvárosi, strandokat tömegesen látogató lakosság körében gyakoribb az előfordulása. A gomba penetrációját elősegíti a ivat : igen elterjedtek a nagy melegben is hordott zárt, műanyag talpú lábbelik: edzőcipők, különféle bakancsok, csizmák.

P. L.: A bőrgombásodásnak vannak-e egyéb veszélyei?
A kérdést nagyon köszönöm, mert egy igen fontos területet érint. Közismert, hogy a bőr védi, elhatárolja a szervezetet a környezeti hatásokkal szemben. Ezt a védelmi rendszert gyengíti meg a bőr gombás megbetegedése. A bőr folytonossága megszakad, lehetőség nyílik egyéb fertőzések (baktériumok okozta) kialakulására. A baktériumok a bőr mélyebb rétegeibe jutnak orbáncnak nevezett bőrgyulladást, visszérgyulladást váltanak ki. Következmény lehet a vénák elzáródása (trombózis), lábszárfekély. Előfordulhat például az is, hogy a keletkező vérrög leszakad az ér faláról és a tüdőbe jutva érelzáródást (tüdőembóliát) okozhat.
Ezek a szövődmények gyakoribbak, mint gondolnánk. A gombás bőrbetegségek gyógyításával sok esetben megelőzhetők lennének.

P. L.: Mit tehetünk a gombás bőrbetegség megelőzése érdekében?
Tevékenységünk a gomba életfeltételeinek beszűkítésére kell irányuljon. A bevezetőben említettem hogy a nedvesség, meleg, sötétség együttes jelenléte nagymértékben kedvez a gombák szaporodásának. Elsősorban törekedni kell a bőr szárazon tartására. Fürdés vagy erős izzadás után gondosan meg kell törölni a bőrt, további 10-15 percig szabadon hagyni felöltözés előtt. Célszerű a hajlatokat, nehezen elérhető területeket - akár hajszárító segítségével is - gondosan megszárítani. Tanácsos kényelmes, nem szoros alsónemű viselése. A harisnyát és az egyéb ruhaneműket gyakran kell cserélni. Az izzadást mérsékelhetjük hintőpor (talcum) használatával. Lehetőség szerint szandál vagy nyitott orrú cipő viselése célszerű.
Szükségessé válik a cipők időszakos fertőtlenítése, melyet formalin segítségével végezhetünk el.

P. L.: Mi a teendő ha már a gombás bőrtünetek kialakultak?
Természetesen fel kell keresni a kezelőorvost a panaszokkal a diagnózis felállítása és a helyes kezelés megválasztása érdekében. A hajas fejbőr gombaölő hatású samponnal, oldattal kezelhető. A hajat teljesen meg kell szárítani. A törzsön jelentkező elváltozásokat ecsetelőkkel, kenőcsökkel kezelhetjük. Az ecsetelést célszerű az első napozás előtt 2 héttel elkezdeni, mert akkor nem marad vissza pigment hiányos foltozottság a bőrön. A bőr hajlataiban lévő gombás gyulladás kezelését antimycoticus hatású hintőporral kell kiegészíteni. A tenyéren, talpon kialakult elváltozások helyi kezelését sok esetben ki kell egészíteni szájon át szedhető gombaölő gyógyszerrel. A köröm gombásodása helyi kezeléssel többnyire nem szüntethető meg. Szerencsére napjainkban már rendelkezésre állnak mellékhatás mentes, nagyhatású gyógyszerkészítmények. Ezeknek a gyógyszereknek néhány hetes-hónapos szedésére szükség lehet a köröm lassú növekedése miatt.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?