GYIK

Cégem foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóval szerződést kötött. Melyik hatóság felé kell jelentenem ki végzi a foglalkozás egészségügyi ellátást cégemnél?

A munkabiztonság ill a foglalkozás-egészségügy területén az elmúlt évben több új jogszabály született, valamint a meglévőkben lényeges módosításokat hajtottak végre. Ennek értelmében az eddigi felügyeleti szerveink illetékessége is megváltozott. A munkahelyek egészséges szinten tartását, a munkavédelmi szabályzásnak való megfelelést, valamint a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok felügyeletét az ÁNTSz-tól az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség vette át, az egyéb eddig is vizsgált területtel együtt (munkavédelem, munkaügy, foglalkoztatás stb).
Nagyon fontos és aktuális új követelmény, hogy a munkáltatónak minden év február 15. napjáig jelentenie kell az általuk foglalkoztatottak létszámát FEOR szerinti besorolásnak megfelelően foglalkozás-egészségügyi kategória bontásban (A,B,C,D foglalkozás-egészségügyi kategória szerint), valamint a jelentésben kért adatokat, a 70/2007 Korm.r. módosított 89/1995 Korm.r.-nek megfelelően. Többek között a foglalkozás-egészségügyi ellátó szolgálat adatait is. A jelentés nyomtatványa letölthető honlapunkról. Az ide kapcsolódó jogszabályokat is megtalálják ennek az oldalnak az alján.

A jelentést az alábbi címre kell beadni a budapesti és pest megyei telephelyek esetén:

OMMF Közép-magyarországi Munkavédelmi Felügyelősége
illetékességi területe Budapest, Pest megye

Székhely: 1094 Budapest, Páva u. 6.
Postacím: 1450 Budapest Pf. 153.
tel.: 06-1-216-2901, 06-1-323-3600
fax: 06-1-323-3602
E-mail: kmmb@ommf.gov.hu 
 kmmb-ig@ommf.gov.hu

Ettől eltérő illetőségű telephelyek esetében ezen a linken (OMMF) érhet el további információt.

Szolgálatunk jelentési kötelezettsége is hasonló. Az általunk ellátott cégek dolgozóinak létszámát kell jelentenünk cégenkénti bontásban. Ezért lényeges, hogy az ellátott létszámi, dolgozói listáinkat egyeztessük.

17/2007 SzMM rendelettel módosított 27/1995 NM rendelet is változott, mely nevesíti, tovább pontosítja a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkáját. Ennek kapcsán előírja, hogy a meglévő üzemorvosi szolgálatási szerződéseket módosítani szükséges.

További információ: http://www.webdoki.hu/cikk.php?cid=58349


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?