Dr. Nagy Károly cikkei

Az alábbi cikkek szerzõje Dr. Nagy Károly V. kerületi háziorvos. Évekkel ezelőtt rendszeresen írt egészségügyi cikkeket többek között a Belváros-Lipótváros Önkormányzat hivatalos lapjának. A cikkek többsége ma is aktuális és hasznos egészségügyi információt tartalmaz.

A Nemzetközi Sí Szövetség magatartási szabályzata

2011-01-01 - Az alpesi országokban a sípályák rendjének törvényerejű fenntartását szolgálja.
Ismeretük és betartásuk érdekünk is, kötelességünk is.

tovább »

Influenza védőoltás 2010/2011 szezonban

2010-10-26 - Térítésmentes influenza védőoltást a háziorvosok biztosítják az országos tiszti főorvos 4972-8/2010. sz. körlevele alapján.

tovább »

Létünk a víz

2006-12-26 - Az élet kialakulása a Földön az őstengerek keletkezésével indult. A víz azóta is szoros, elválaszthatatlan kapcsolatban van az élő természettel.

tovább »

Vénás betegségek

2006-12-26 - Varikozitás (Visszérbetegség). A felnőtt lakosság 15%-nak különösen a nyári hónapokban sok panaszt okozó betegség.
Szembeötlő tünet a megnyúlt, tág, kanyargós vénák. megjelenése az alsó végtagokon közvetlenül a bőr alatt.

tovább »

Már majdnem elfelejtettük: TBC

2006-12-26 - D. A. családjában tbc-s megbetegedés fordult elő, kérdése az volt, mi a teendőjük a beteg környezetében élőknek.
Mielőtt a kérdést megválaszolnám, néhány mondat a betegséggel kapcsolatban.

tovább »

Pánik? Betegség!

2006-12-26 - Az utóbbi másfél évtizedben világszerte nagy felmérések készültek az úgynevezett szorongásos, hangulati betegségekről. A felmérések kimutatták, hogy ezeknek a betegségeknek az előfordulási gyakorisága lényegesen magasabb, mint korábban gondoltuk.

tovább »

Néma járvány: csontritkulás

2006-12-26 - A csontozat szilárdságának és sűrűségének általános csökkenését eredményező betegséget nevezzük csontritkulásnak (osteoporosis). A csont alapállománya és szervetlen állománya (kálcium) egyaránt csökkent.

tovább »

Szénanátha gyöngyvirágtól lombhullásig

2006-12-26 - Bár a leginkább panaszt okozó, az utóbbi 10-15 évben az egész országban nagymértékben elterjedt gyomnövény, a parlagfű virágzása csak ezután következik már most érdemes szót ejteni a virágpor okozta orrnyálkahártya gyulladásról.

tovább »

Éltető napsugár?

2006-12-26 - 1930-as évektől a strandolással egy időben divatba jött a napozás. Korábban az úri hölgyek évszázadok óta gondosan vigyáztak arra, nehogy nap érje hófehér bőrüket, s a földeken munkát végző parasztasszonyokhoz hasonlóan szeplősek vagy netán barnák legyenek.

tovább »

Lyme-kór: szintén kullancs terjesztette megbetegedés

2006-12-26 - Előző számunkban a kullancs által terjesztett vírus okozta agyhártya-agyvelőgyulladás betegségről esett szó. A hetvenes évek közepe óta ismert egy másik, szintén kullancsok által terjesztett betegség, mely az egész világon ismertté vált és sokat beszélnek róla: ez a titokzatos Lyme-kór.

tovább »

Kutyával vagy kutya nélkül?

2006-12-26 - Kutyások körében közkedvelt mondás, hogy kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes. Tény az, hogy a kutya a világon a legközkedveltebb háziállat, más szóval társállat.

tovább »

Tavasz: éledőtermészet..., kullancsok....

2006-12-26 - Egyre hosszabbak a nappalok, a hőmérőhiganyszála is magasabbra kúszik, a nap egyre gyakrabban előbújik a felhők mögül. Éled a természet, a növények levelet, virágot bontanak. Városlakó tömegek indulnak a hétvégi kertjeikbe, a természetbe feltöltődni a hosszú tél után. Így a tél végén nem árt gondolnunk rá és tudnunk róla, hogy a tavasz veszélyeket is hoz magával.

tovább »

Info-kommunikációs infrastruktúra

2006-12-26 - Melléklet I.
Számítástechnikai módszerek alkalmazása a háziorvosi gyakorlatban c. eloadáshoz
( Zuglói Háziorvosi Alapítvány 1994, Dr. Nagy Károly )

tovább »

Számítástechnikai alapfogalmak

2006-12-26 - Melléklet II.
Számítástechnikai módszerek alkalmazása a háziorvosi gyakorlatban c. eloadáshoz
( Zuglói Háziorvosi Alapítvány, Dr. Nagy Károly )
Számítógépes alapfogalmak

tovább »

Képernyős munkahelyek

2006-12-26 - A számítástechnikai-informatikai robbanás hazánkat sem kíméli. Az irodákban megszokottá vált a számítógép, de megjelent az autószerelő műhelyekben, orvosi rendelőkben, háztartásokban egyaránt.

tovább »
Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?