Lexikon


 1. Lacunaris infarctus tovább »
 2. Látóideggyulladás (neuritis opticus, opticus neuritis, neuritis retrobulbaris) tovább »
 3. Lázgörcs tovább »
 4. Leptospirosis icterohaemorrhagica (Weil-kór) tovább »
 5. Lordosis tovább »
 6. Lumbago, ischias

  Így nevezzük azokat a váratlanul megjelenő, éles fájdalmakat, melyeket az irritált idegek okoznak a hát alsó részében. A 25 és 50 közötti személyek (férfiak és nők egyaránt) különösen veszélyeztetettek. A lumbágó és az isiász nem betegségek, de a gerincoszlop alsó részének túlterhelésére vagy működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jelek.

  A derékfájás (isiász, lumbágó) tünetei


  A lumbágó egy hirtelen, meggondolatlan mozdulatot követően vagy egy nehéz tárgy felemelésekor jelentkezik. A váratlan, igen heves fájdalom a gerincoszlop ágyéki részén (a keresztcsontnál) érezhető, és néha annyira erős, hogy minden mozdulat lehetetlenné válik. A hát izomzata ezen a területen összehúzódik, és ez megnöveli a fájdalmat. Néha ugyanezt okozza még a nevetés és a köhögés is. Amikor a fájdalom kisugárzik a farba vagy a lábba, akkor isiászról beszélünk.

   

  A derékfájás (isiász, lumbágó) esetleges komplikációi


  Amennyiben egy porckorongsérv huzamosabb ideig nyom egy ideget, az adott területen előidézhet érzékelési zavarokat, bénulásos tüneteket, vagy okozhat panaszokat a bélműködés és a húgyhólyag esetében. Az esetleges komplikációk elkerülése kedvezően befolyásolható az időben megkezdett gyógykezeléssel.

   

  A derékfájás (isiász, lumbágó) kiváltó okai


  A gerincoszlopot csigolyacsontok alkotják, melyek között hajlékony porckorongok helyezkednek el. Ezek a porckorongok a szervezet öregedésével veszítenek rugalmasságukból. Bizonyos szokatlan mozdulatok egyiket vagy másikat kimozdíthatják a helyéről, amely így egy érzékeny sérvhez hasonlóan megnyom egy ideget, és ez megindítja a fájdalmat. Amikor az így irritált ideg az ülőideg, amely biztosítja az inger továbbítását a legfontosabb farizmok és az alsó végtagok felé, akkor a fájdalom érezhető a comb és a lábszár hátsó részében valamint a lábfejben, holott ezek a testrészek teljesen egészségesek.

   

  Mit tehet Ön derékfájás (isiász, lumbágó) esetén


  - Fekvő testhelyzetben nem nehezedik teher a gerincoszlopra és a porckorongokra, így rendszerint csökken a fájdalom. Lumbágó esetén az alábbi fekvő testhelyzet ajánlott:
  - Feküdjön a szőnyegre, nyakát támassza meg egy párnával, lábait helyezze egy zsámolyon lévő, vastag párnára úgy, hogy a térdek és a csípő derékszöget zárjanak be!
  - A meleg segíti az izmok ellazulását (fürdő, forró borogatás, villanypárna).
  - Bizonyos esetekben a fizikoterápiás gyógymódok is javulást eredményezhetnek.
  - Erős fájdalmak esetén vegyen be fájdalomcsillapító gyógyszert vagy alkalmazzon az érintett területen hasonló hatású kenőcsöt!

   

  Mit tehet az orvos derékfájás (isiász, lumbágó) esetén

  Alaposan kikérdezi és megvizsgálja a beteget, hogy megállapíthassa a fájdalom okát. Bizonyos esetekben különböző speciális módszerekhez (pl.: röntgen, ultrahang) kell folyamodnia, hogy pontosan meghatározhassa a sérülés elhelyezkedését. Erős fájdalom esetén az orvos megfelelő kezelést javasol. Rövid időre elrendelheti a hát izomzatának teljes nyugalmát, előírhat meleg fürdőt vagy fizikoterépiás gyógymódot. Jótanácsokat ad a különböző tevékenységekre vonatkozó, helyes testtartást illetően, melynek segítségével elkerülhető a megerőltetés. A lumbágó és az isiász kezelése során szükség van fájdalomcsillapító és izomlazító készítmények alkalmazására is. Előfordulhat, hogy heveny lumbágó esetén kórházi kezelést rendel el. A porckorongsérv operációja főként a bénulásos tünetek megnyilvánulásakor és a húgyhólyag működési rendellenességeinek kialakulásakor indokolt.

   

  A derékfájás (isiász, lumbágó) megelőzése

  Munka során ügyeljen a hátára, ne erőltesse meg túlságosan!
  - Egy földön fekvő, nehéz tárgy megemelésekor hajlítsa be a térdeit és tartsa egyenesen a hátát!
  - Huzamosabb ideig tartó ülés alkalmával változtasson gyakran a testhelyzetén!
  - Válasszon olyan széket, amely helyesen támasztja meg a hátát!
  - Bizonyos klíma kedvez a lumbágó kialakulásának. Amennyiben lehetséges, tartózkodjon a hidegtől, a huzattól és a nedves levegőtől!
  - Sportolás előtt melegítsen be!
  - A gerincoszlopot a hát masszív izomzata támasztja. Ezért fontos, hogy rendszeresen elvégzett tornagyakorlatokkal vagy megfelelő sporttal (úszás, futás) eddze ezeket az izmokat.
  - Ma már számos helyen létezik "hátiskola", ahol megtanulhatja a megfelelő testtartást, valamint a hátizomzat helyes módon történő használatát és ellazítását.
  - Amennyiben huzamosabb ideig áll vagy ül egyhelyben, időnként járjon egyet, mozgassa meg izmait, nyújtózkodjon!
  - A hátproblámák gyakran megelőzhetők egy megfelelő fekhely, egy nem túl puha matrac kiválasztásával.

 7. Lusta szem (tompalátás, amblyopia) tovább »
Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?