Lexikon


 1. Zollinger-Ellison szindróma (ZES)

  Gasztrint termelő hasnyálmirigydaganat okozza, ami súlyos, többszörös fekélyek kialakulásához vezet a gyomorban és a vékonybélben. Három fő jellemzője van: 1. jelentősen megemelkedett gyomorsav-termelés 2. peptikus fekélyek 3. nem B sejtes daganat a hasnyálmirigyben vagy gyakran más helyen, amik az esetek felében rosszindulatúak és áttétek képződnek (leggyakrabban a májban). 40-75 éves kor között a leggyakoribb. Férfiaknál másfélszer gyakoribb mint nőknél. Tünetek: 1. hasfájás (főleg a has felső része) 2. hányás, ami nem reagál a hagyományos gyógymódra 3. nyelőcsőgyulladás 4. hasmenés 5. Súlyvesztés.

 2. Zsírembólia

  Balesetek után, pontosabban törések után a zsírcseppek embolusként viselkedhetnek. Miután bekerültek a véráramba, elakadhatnak a tüdő, agy, vagy más szervek ereiben. Az embolizáció általában lassan indul, majd 48 órával a baleset után éri el csúcsát. A nyílt törések kisebb rizikóval járnak az embolizációra, mint a zártak. A hosszúcsontok, a medence és a bordák törése nagyobb veszélyt jelent.

 3. Zsírmáj (steatosis)

  A máj képes az élelemből szerzett zsírokat tárolni, majd később szükségszerűen kibocsátani. Nagymennyiségű huzamos zsírfogyasztásnál a máj nagyon jelentős mennyiségű zsírt képes visszatartani. Ha a szervezetbe huzamosabb időn keresztül nagy mennyiségű zsírpótlók kerülnek be (pl. alkohol), vagy az anyagcsere folyamata hibás és nem képes a zsírokat felhasználni (pl. tbc), a májsejtek és így a máj elzsírosodik. Ahogy a máj elzsírosodik, a szerv ruganyossá válik, szélei lekerekednek, megnagyobbodik, tokja feszes lesz, az ujjbenyomatot megtartja és a színe sárgásrózsaszínné válik. Ha a kiváltó ok megszűnik, a máj lassan javulásnak indulhat. Ha a kiváltó ok továbbra is fennáll, a máj zsíros degenerációja idővel májzsugorhoz (cirrhosis) vezethet.

 4. Zsírszövet

  Sűrű rendezetlen felépítésű kötőszövet, amelyben főleg zsírsejtek találhatók. A zsírsejtek tárolják a zsírt trigliceridek formájában. Fő szerepe az energia tárolása, emellett hőszigetelő és védőfunkciója is van. A zsírszövetnek szerepe van a hormonháztartásban is. A következő hormonokat bocsátja ki: leptin, rezisztin, adiponectin, angiotensin, PAI-1, IL-6, TNFalfa.

 5. Zöldgallytörés

  Mivelhogy a gyermekek csontjai sokkal hajlékonyabbak mint a felnőtteké, baleseteknél előfordulhat az úgynevezett „zöldgallytörés”, ahol csak a csont egyik oldala van eltörve, míg a másik oldal csak be van hajolva. Általában a csöves csontok lassan növő, középső részeit érinti.

 6. Zöldhályog (glaucoma) tovább »
Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?