Lexikon


 1. Teniszkönyök

  ld. Golfkönyök.

   

 2. Terhességmegszakítás

  ld. Abortusz.

   

 3. Thrombocytopenia

  A vérlemezek számának alacsony szintje, ami néha rendellenes vérzéshez is vezethet. A vérlemezkék a vér alvadásánál játszanak fontos szerepet.  

 4. Thyreotoxicosis

  ld. Hyperthyreosis.

 5. TIA (Tranziens Ischaemiás Attak)

  Az összes stroke mintegy harmadát egy vagy több „ministroke" előzi meg, melyet TIA-nak, magyarul átmeneti agyi vérellátási zavarnak nevezünk. Ezek a rohamok napokkal, hetekkel, vagy hónapokkal a stroke előtt jelentkezhetnek. Jellemzőjük, hogy a tünetek gyorsan alakulnak ki, rendszerint néhány percig vagy pár óráig tartanak, de 24 órán belül a beteg tünetmentessé válik. Mivel a TIA ideiglenes jellegű, s a szervezet gyorsan visszaáll a rendes működésre, könnyen figyelmen kívül hagyják, vagy azt gondolják, hogy minden rendben van. Ez azonban nagyon veszélyes dolog, mert a kiváltó ok továbbra is fennáll, ezért gyakran egy sokkal komolyabb és súlyosabb stroke figyelmeztető jele lehet. Azonnali ellátásra van szükség!

   

 6. Tolerancia

  A szervezet alkalmazkodása miatt a drog kezdetben alkalmazott dózisa már nem fejti ki ugyanazt a hatást, ezért a kívánt hatáshoz a drog mennyiségét emelni kell.

 7. Torokgyík (diphteria) tovább »
 8. Tourette szinróma (TS)

  A Tourette szindróma egy idegrendszeri zavar, amelyet ismétlődő sztereotipikus mozgások vagy vokalizációk (hangok) jellemeznek, melyeket tic-nek neveznek. Az első jelek a gyermekkorban jelentkeznek. A leggyakoribb tic-ek a pislogás és látás rendellenességek, grimaszolás, vállvonogatás, fej- és váll-rángatás. Talán a legdramatikusabb tic az, amikor a beteg saját magát károsítja, mint például amikor a beteg saját magát üti arcon, vagy a vokalizációk, amelyek coproláliát (obszcén szavak mondogatása), vagy echoláliát (mások szavainak ismétlése) tartalmaznak. Sokaknál viselkedési problémák lépnek fel, pl. figyelmetlenség, hyperaktivitás, impulzivitás és obszesszív-kompulzív tünetek, mint a tolakodó gondolatok, aggodalmak és ismétlődő viselkedések. Mivel a legtöbb tic nem okoz károsodást a legtöbb TS-es betegnek nincs szüksége gyógyszerekre a tic elnyomására. Hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre, ha a tic akadályozza a beteg napi életét. Nincs kimondottan egy gyógyszer, ami a legjobb minden TS beteg számára és egyik gyógyszer sem tünteti el teljesen a tüneteket. Szintén hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre a TS-el járó viselkedési rendellenességekre. Igaz, hogy a TS egy krónikus állapot, amely tünetei egy életen keresztül jelen lehetnek, viszont a legtöbb ember a betegség legrosszabb szakaszán tizenévesen átesik, ami folytatódhat a felnőttkorban. Ennek eredményeképp néhány beteg tünetmentes lehet vagy elhagyhatja gyógyszereit.    

 9. Typhus abdominalis

  ld. Hastífusz.

   

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?