Lexikon


 1. Raynaud szindróma

  Ennél az állapotnál a legkisebb artériák, amelyek vérrel táplálják a szöveteket, összehúzódnak, ha hidegnek vannak kitéve. Dúlt lelki állapot, dohányzás vagy vibráló gépek kezelése is kiválthatja az összehúzódást. A kis vénák általában nyitva vannak, tehát a vér elfolyhat rajtuk, és az ujjak zsibbadtak, sápadtak és fehérek lesznek. Ha a kis vénák is össze vannak húzódva, akkor az ujjak kékek lesznek, ahogy az oxigén elfogy a vérből.

 2. RDS

  ld. Respiratórikus distressz szindróma.

 3. Reflux betegség (GERD)

  A GERD-ről akkor beszélünk, amikor az alsó nyelőcsőt záró izom nem záródik rendesen és a gyomor tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Az alsó nyelőcsőt záró izom a gyomrot választja el a nyelőcsőtől és mint egy szelep működik. A nyelőcső vezeti az ételt a szájból a gyomorba. Amikor a visszaáramló gyomorsav a nyelőcső nyálkahártyájával érintkezik, égető érzést kelt a mellkasban és a torokban. A folyadék ízét néha érezni is lehet a torokban. Időnként mindenkinek feljöhet egy kis sav a gyomrából, de ez nem jelenti azt, hogy az a személy GERD beteg. Olyan savvisszaáramlás, ami több mint kétszer történik hetente, már GERD-gyanús és komolyabb egészségügyi problémákat okozhat. Mindenkinél előfordulhat a GERD, beleértve a kisbabákat, gyermekeket és a terhes nőket is.

 4. Rejtettheréjűség (Cryptorchismus)

  Az egyik vagy mindkét here nem található a herezacskóban . Újszülöttekben előfordulása 4%, de mivel a herék leszállása a születés után tovább folytatódik 1 éves korban 0,8%. 1 éves korig orvosi beavatkozás nem javasolt.

 5. Renin

  Ez egy peptidhormon, amit a vese bocsát ki, ha a szervezetben kevés a keringő vér térfogata, vagy ha alacsony a NaCl (nátrium-klorid) koncentrációja. A renin hatására a májban lévő angiotenziogénből angiotenzin I keletkezik. Az angiotenzin I később a tüdő speciális kapilláris sejtjeiben átváltozik angiotenzin II -re, amely összehúzza az ereket, megemeli az ADH- (antidiuretikus hormon) és az aldoszteronszintet, valamint stimulálja a hypothalamust és a szomjúsági reflexet. Ezek a folyamatok együttesen a vérnyomás megemelkedéséhez vezetnek.

 6. Respiratórikus distressz szindróma

  Az újszülötteknél, és azok között is leggyakrabban a koraszülötteknél, előforduló tüdőbetegség. Egy bizonyos nedvesítő anyag hiánya végett a tüdő nem tud kitágulni, ami gyors felületes légzéshez, szederjességhez és az alveolusokban üveges hyalin hártyák kialakulásához vezet.

   

 7. Rhabdomyolisis (izomsérülés)

  Harántcsíkolt izom sérülésének következtében myoglobin jelenik meg a vérben. Ez a myoglobin később a vesén keresztül a vizeletbe kerül. Ha nagyon magas a myoglobin szintje a vizeletben, akut veseelégtelenség alakulhat ki. Tünetek: izomsérülés nyomai a testen, de minden nyilvánvaló izomsérülés nélkül is lehet rhabdomyolysis. Okok:  hypokalemia, hypophosphatemia, myopathiák, acylCoA dehydrogenáz hiány, glykogén tárolási betegségek, laktát dehydrogenáz hiánya, polymyositis, dermatomyositis, malignus hyperthermia, neurolepticus malignus szindróma, izommegerőltetés (görcsök miatt, hőkárosodásnál), balesetek, izomischémia, égések, ismételt izomsérülések, epilepszia, hyperosmolaritás, fertőzések, toxikus izomkárosodás (alkohol, tetanusz, kígyóméreg, szénmonoxid), kábítószer (kokain, heroin, amphetamin), rák, cukorbetegség, hosszantartó nyomás az izomra.

 8. Rheumatoid arthritis tovább »
 9. Rubeola tovább »
 10. Rühesség (scabies)

  Parányi bogarak okozzák, amik tojásokat raknak és alagutakat vájnak a bőrben.Nagyon sokan rühesednek meg évente. Bőrről bőrre terjed. Ez gyakran akkor történik, ha az emberek zsúfoltan laknak vagy alszanak, vagy nincs elegendő víz a tisztálkodásra. Szintén elkaphatjuk a betegséget, ha olyan ágyban alszunk, ahol előttünk rühes ember aludt. Nem kell, hogy rosszul érezzük magunkat, ha megkapjuk ezt a betegséget. Bárki megkaphatja és a rüh gyógyítható. Nem veszélyes. Ha valakinél találnak rühet, akkor a többi háztartásban lakó személyt is meg kell vizsgálni hogy elkapták-e. Fő tünete az erős viszketés, ami különösen lefekvés után néhány perccel, ágymelegben válik elviselhetetlenné. Kiütések lehetnek bárhol a testen, de leggyakrabban az ujjak között, csuklón, könyökön, hónaljban, nemi szervek körül, térdek mögött és a bőrfodrok között. Speciális krémet használnak a gyógyításra, amit száraz bőrre kell rátenni, vékonyan a nyaktól lefelé mindenhol. Terhesség alatt az orvossal kell megbeszélni a gyógyítást, ekkor ugyanis a krémet nem szabad használni. Arcra nem szabad tenni a krémet. Az alsóneműket, lepedőket, a takarót és a párnahuzatot forró szappanos vízzel kell kimosni!

Időpont foglalás

Ebben a járványügyi helyzetben 15 percet kell foglalnia!!!

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?